NK Tegelwippen

Weer meer groen erbij door NK Tegelwippen

Het NK Tegelwippen 2022 zit erop. Van 21 maart tot en met 31 oktober 2022 deden hieraan 135 gemeenten mee, waaronder gemeente Hoeksche Waard. In die 7 maanden zijn landelijk meer dan 2,8 miljoen tegels vervangen voor groen. Er is ruim 250.000 m² vergroend. Dat zijn maar liefst 40 voetbalvelden!

Onder het motto ‘tegels eruit, groen erin’ hebben inwoners, scholen, woningcorporaties en ondernemers zich ingezet voor een fijnere leefomgeving en een meer klimaatbestendige toekomst. In de Hoeksche Waard maakten 13.029 tegels plaats voor planten. En dat smaakt naar meer. Volgend jaar doen we weer mee aan deze landelijke competitie.

Veel tuinen in Nederland zijn versteend. Als we tegels vervangen door groen kan na een hoosbui het regenwater makkelijker de grond in zakken, waardoor er minder kans is op wateroverlast. Ook zorgt groen voor verkoeling op hete dagen en worden onze tuinen en dorpen een prettigere leefomgeving voor mens en dier. De Hoeksche Waard wordt er ook nog mooier van!

U kunt meehelpen uw buurt te vergroenen. Bijvoorbeeld door een geveltuin aan te leggen of door in uw tuin tegels door groen te vervangen. Daarmee hoeft u natuurlijk niet te wachten tot het volgende NK Tegelwippen in het voorjaar van 2023.

Iedere gewipte tegel betekent dat er gemiddeld 66 liter per jaar aan regenwater in de grond kan zakken en niet via het riool hoeft te worden afgevoerd. Dit vermindert de kans op wateroverlast. Geveltuinen, bloemperken en tuinen met beplanting – in plaats van stenen – zorgen er ook voor dat het koeler aanvoelt tijdens warm weer en dat de biodiversiteit toeneemt. Een groene tuin is op een hete zomerdag al snel 5 tot 10 graden koeler dan een betegelde tuin. Bovendien is bewezen dat mensen zich in een groene leefomgeving beter en meer ontspannen voelen.  

Door het NK Tegelwippen is er in de Hoeksche Waard veel groen bijgekomen en daar doen we het voor. Ondanks al die gewipte tegels zijn er in onze gemeente nog steeds heel veel versteende tuinen, schoolpleinen en bedrijventerreinen te vinden. Daarom doen we volgend jaar weer mee aan deze landelijke competitie. Samen maken we verschil, op grote én kleine schaal. Het NK Tegelwippen start in het voorjaar van 2023. Het NK Tegelwippen is online te volgen via:

Gebruik zand voor bloembed

Als u van bloemen houdt en bloemzaadjes wilt zaaien, dan kunt u dat zand juist weer goed gebruiken. Bloemen groeien beter op wat schralere grond. Grond zonder al te veel voedingsstoffen. Dus het overgebleven zand mengt u in dat geval door tuinaarde en dan komt het helemaal goed met die bloemen!

Hergebruik de tegels

Wist u dat er op internet veel leuke voorbeelden staan om uw gewipte tegels opnieuw te gebruiken? Bijvoorbeeld als borderrand, bloembak, bankje, insectenhotel of muurtje. Google maar eens op ‘hergebruik tegels’ bijvoorbeeld.

Een container aan tegels of een kuub aan zand?

Dan kunt u het beste zelf, op eigen kosten, een container of een bigbag op uw (woon)adres laten plaatsen. Neem voor een prijsopgave bijvoorbeeld contact op met Zandhandel Hoeksche Waard.

Een groener Hoeksche Waard begint in uw eigen tuin of buitenruimte. Ga ook aan de slag en vervang overbodige tuintegels door groen. U kunt bijvoorbeeld een gazon of moestuin aanleggen, borders of bomen aanplanten of een geveltuin maken. Zorg voor hoogteverschillen, help de vlinders, bijen en andere insecten. Of wat denkt u van een regenton, -schutting of zelfs een regenwatervijver? Een kleine actie heeft al een groot effect. En de gewipte tegels zijn prima te gebruiken als borderrand, bloembak, bankje, insectenhotel of muurtje. 

Op onderstaande websites vindt u informatie en inspiratie om uw tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.

Wilt u weten hoe u stap-voor-stap een regenton kunt aansluiten? Bekijk dan deze video. En in de online folder Uw buurt regenbestendig en natuurvriendelijk vindt u 12 tips voor een watervriendelijke tuin. 

Gemeente Hoeksche Waard en waterschap Hollandse Delta hebben een subsidie voor het vergroenen en klimaatadaptiever maken van de tuin en eigen buitenruimte. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van tegels door groen,  het afkoppelen van de regenpijp van het riool en het aanleggen van een groen dak. De subsidie van de gemeente is er voor inwoners. De subsidie van het waterschap is door inwoners en maatschappelijke organisaties aan te vragen. De voorwaarden leest u op de websites.

Een geveltuin is een langgerekt tuintje, direct grenzend aan een voor-, achter- of zijgevel. Het is niet moeilijk om een geveltuin aan te leggen. Er zijn wel een paar spelregels waar u zich aan moet houden. Meer informatie over de aanleg van een geveltuin en de spelregels die daarvoor gelden leest u op de pagina ‘geveltuinen’.

Wilt u op de hoogte worden gehouden over wat er allemaal gebeurt om de Hoeksche Waard te verduurzamen? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief Duurzaamheid.