Boezem & Co

Multifunctionele ontmoetingsplek: een schoolvoorbeeld van circulair bouwen

Het begint met een kinderboerderij die op de nominatie staat te worden geprivatiseerd. En het eindigt met een multifunctionele accommodatie, geschikt voor een veelheid aan doelgroepen en met een aantrekkingskracht die veel verder gaat dan Oud-Beijerland. Maar Boezem & Co in de wijk Croonenburgh is niet alleen maar het verhaal ‘van kinderboerderij naar multifunctionele accommodatie’. Het project is ook een schoolvoorbeeld van circulair bouwen. Op de schaal van de Hoeksche Waard, zelfs op Nederlandse schaal. Het is het verhaal van oplossingen zoeken en vinden. Van creatief omgaan met gebruikte materialen.  Het is… een uniek verhaal.

Wat is Boezem & Co?

Boezem & Co is een multifunctioneel gebouw. Dat betekent dat meerdere organisaties een plek hebben in het gebouw en dat er voor bezoekers veel te doen is. Zo vindt u er een buitenschoolse opvang voor kinderen, het Odensehuis dat ontmoetingen organiseert voor mensen met beginnende dementie en hun partners en kinderen én zijn er ook verenigingen die gebruik maken van het gebouw. Denk aan de fotoclub en toneelgroep Mask- en visvereniging. Ook kunnen bezoekers er een heerlijk kopje koffie en thee drinken in het social café. Cliënten met een afstand tot de arbeidsmarkt van Gemiva en Pameijer staan er voor iedereen klaar.

Niet alleen het gebouw zelf is multifunctioneel, ook het gebied er omheen. Het gebouw staat namelijk tussen kinderboerderij De Boezemvriend en Speeltuinvereniging Speelvlucht in. Bezoekers van de speeltuin en kinderboerderij kunnen daarmee ook gebruik maken van de voorzieningen van het gebouw.

De architect kwam met het idee om dit gebouw het vierde volledig circulair gebouwde project van Nederland te maken. Circulaire bouwen betekent dat er zoveel mogelijk gebouwd wordt met materialen die worden hergebruikt en zo min mogelijk met nieuw materiaal. En niet alleen op het gebruik van materiaal wordt gelet, ook besparing op transport en inzet van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt vallen hieronder. Tevens is het gebouw demontabel waardoor alle materialen nogmaals gebruikt kunnen worden.

Een plan waar wij als gemeente gelijk enthousiast van werden, omdat we veel waarde aan duurzaamheid hechten. Maar de capaciteit van de bouwwereld was inmiddels opgeslokt door de enorme behoefte aan woningen. De bouwprijzen stegen enorm, waardoor de uitbesteding van de bouw aan 1 partij niet binnen budget mogelijk was en de aanbesteding mislukte. In een bouwteam is gezocht naar partijen die, mede vanuit het idealisme om iets unieks te maken, wilden bijdragen aan dit modelproject. En dat is gelukt!

We hebben eerst een ontwerp gemaakt en zijn daarna op zoeken gegaan naar bouwmaterialen. Dat is ingewikkeld. Uit de sloopwoningen van HW Wonen in Puttershoek hebben we balken en vloerdelen gehaald. Die balken zijn door medewerkers van HWwerkt! schoongemaakt, zodat ze gebruikt konden worden. Hierdoor zaten we wel met een vaste maatvoering en breedte. Bij de bouw van de stal hebben we daarom gezegd: we kijken wat we met de materialen die we vinden kunnen doen. Dus het ontwerp is aangepast op het materiaal.

Van een school in Breda konden we de keerwanden gebruiken. We hebben een mooi roestvrijstaal keukenblok van een koksopleiding gekregen. Voor de isolatie van het materiaal hebben we oude spijkerbroeken gebruikt. Deze hebben we verzameld onder inwoners. En de tegels voor de bestrating rondom het gebouw kwamen van een project van de gemeente ook in dezelfde wijk. De bestrating werd vernieuwd in verband met nieuwe riolering, dus de stenen die daar weggehaald zijn hebben we hier kunnen gebruiken.

Bekijk dan een van onderstaande filmpjes:

Benieuwd naar het verhaal van Boezem & Co? Lees dan het verhaal ‘er was eens een kinderboerderij’.

Voorstraat 26/Ingang Heemlaan, Piershil
Nu gesloten
W. van Vlietstraat 6, Oud-Beijerland
Nu gesloten
Sportlaan 22, Maasdam
Nu gesloten
Weegje 1, ‘s-Gravendeel
Nu gesloten
Stockholmplein 6, Strijen
Nu gesloten