Noodfonds Energie

Heeft u een hoge energierekening en lukt het nog steeds niet om rond te komen? Ook niet met het budgetplafond, de energietoeslag of andere regelingen? Dan kan het Tijdelijk Noodfonds Energie u misschien helpen.   

Het Noodfonds Energie is van de Rijksoverheid en een aantal grote energieleveranciers. Het Noodfonds betaalt voor een periode van oktober 2022 tot en met maart 2023 een deel van de energierekening. Aanvragen van het noodfonds kan tot 1 april 2023. Een bijdrage uit het Noodfonds heeft geen invloed op toeslagen of een bijstandsuitkering. 

Voor wie is het Noodfonds Energie?  

Het noodfonds is voor huishoudens met een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent een bruto-inkomen per maand dat lager is dan €2.980 (alleenstaand) of €3.794 (samenwonend). De energierekening moet daarnaast hoger zijn dan 10% tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen. Hoeveel dat is ligt dus aan uw inkomen. 

Wilt u weten of u recht heeft op het noodfonds? Doe dan eerst de Noodfonds-check (5 minuten). U krijgt dan advies of het zinvol is om een aanvraag te doen. U kunt vervolgens direct uw aanvraag doen. Ook kunt u dan gelijk een check doen die inzicht geeft of u alle mogelijkheden gebruikt heeft om een extra inkomen te krijgen. 

Heeft u nog vragen of hulp nodig bij het invullen van de aanvraag?  

Met vragen kunt u gratis bellen met de hulplijn via 0800-0550. Ook voor hulp bij het invullen van een aanvraag. Meer informatie en de voorwaarden vindt u op de website van Noodfonds Energie.