Een partnerschapsregistratie is in Nederland bijna gelijk aan een huwelijk. De rechten en plichten tussen gehuwden en tussen partners zijn gelijk, net als de voorwaarden, eisen en documenten die jullie moeten overleggen. Wij spreken daarom verder over trouwen/partnerschap. Jullie keuze geef je aan in de melding.

Er zijn 3 verschillen tussen een trouwen en partnerschap:

  • De registratie van een partnerschap komt tot stand door het zetten van een handtekening. Bij een huwelijk spreek je het ja-woord uit.
  • In het buitenland wordt het geregistreerd partnerschap niet altijd erkend. Dat kan problemen opleveren bij werken of wonen in sommige andere landen.
  • Voor het ontbinden van een huwelijk moet je naar de rechter. Een geregistreerd partnerschap kan, als er geen minderjarige kinderen zijn, ontbonden worden via een advocaat of notaris.

Let op:

De regels rondom de gemeenschap van goederen bij het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn sinds 1 januari 2018 veranderd. De gemeenschap van goederen is een beperkte gemeenschap van goederen geworden. Dit heeft consequenties voor de verdeling van bezittingen en schulden van voor het huwelijk of partnerschap. Ook heeft het gevolgen voor schenkingen/giften die een van jullie krijgt tijdens jullie huwelijk of partnerschap.

Heb je nog meer informatie nodig? Kijk dan op de pagina trouwen, samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap op de website van de Rijksoverheid.