Er is in ons land een crisis rond de opvang van vluchtelingen. Gezien het acute tekort aan opvangplekken heeft de Rijksoverheid alle veiligheidsregio’s nadrukkelijk opgedragen om een bijdrage te leveren aan het oplossen van de crisis door het beschikbaar stellen van tijdelijke crisisnoodopvang.

Verantwoordelijkheid genomen voor tijdelijke opvang

De burgemeesters in de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ), waar de Hoeksche Waard onder valt, nemen op verzoek van de Rijksoverheid dan ook hun verantwoordelijkheid om te zorgen voor een tijdelijke humane eerste opvang. We zijn daarmee ook solidair met andere gemeenten.

In onze regio hebben de gemeenten Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Sliedrecht al een crisisnoodopvang geopend. Ons college heeft op 27 september 2022 besloten ook in Hoeksche Waard een crisisnoodopvanglocatie aan de veiligheidsregio beschikbaar te stellen, en wel in De Lindenhoeve in Oud-Beijerland.

Via deze pagina houden wij u op de hoogte van de actuele stand van zaken rond de crisisnoodopvang in Oud-Beijerland. Ook vindt u hier antwoorden op veel gestelde vragen, informatie over het aanmelden voor vrijwilligerswerk vindt u onder het keuze menu ‘Wat kunt u doen?’. Iedereen die op de hoogte wil blijven van nieuwe ontwikkelingen kan zich via deze pagina aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.

Voor de vestiging van een crisisnoodopvanglocatie is gekeken naar verschillende locaties. Belangrijkste voorwaarde daarbij, was dat het gebouw snel geschikt te maken is voor en in gebruik te nemen als noodopvanglocatie. Onderzocht is of leegstaande gebouwen die gemeentelijk eigendom zijn in aanmerking komen als crisisnoodopvang. Het gebouw De Lindenhoeve in Oud-Beijerland is geschikt om op korte termijn in te richten met de benodigde verblijfs- en slaapruimten en sanitaire voorzieningen. Meegewogen is dat het gebouw verschillende grotere en kleinere ruimten heeft en met enkele aanpassingen aan de brandveiligheidseisen kan voldoen.

De vraag vanuit het Rijk is om crisisnoodopvang voor vluchtelingen te regelen voor de korte termijn. Uitgangspunt was dat deze opvang in Oud-Beijerland tot uiterlijk 31 december dit jaar beschikbaar zal zijn. Ondertussen kreeg de gemeente de vraag van de Veiligheidsregio Zuid Holland Zuid om de crisisnoodopvang langer open te houden. De crisisnoodopvanglocatie in De Lindenhoeve in Oud-Beijerland blijft open tot 1 april 2023, met een mogelijke uitloopperiode tot uiterlijk 1 juli 2023. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten na een evaluatie van de ervaringen met de crisisnoodopvang tot nu toe onder omwonenden, betrokken organisaties en de gemeenteraad.

Verschillende verenigingen maken momenteel gebruik van het sociaal-cultureel centrum of zijn in de directe omgeving gehuisvest. Studio on Stage en de muziekschool zijn inmiddels verhuisd naar wijkgebouw ’t Gors. Het jongerencentrum Bij Frits en het pand van muziekvereniging De Bazuin blijven in gebruik zoals nu ook het geval is. De nabijgelegen scholen en de gebruikers van de gymzaal zijn inmiddels geïnformeerd over de plannen. Uitgangspunt is dat het gebruik van de gymzaal voortgezet kan worden door de huidige gebruikers. Dit zijn basisschool Eben-Häezer en Dansschool DancingWise. Met hen worden nadere afspraken gemaakt over de toegang tot het gebouw en de veiligheid van de directe omgeving.

In de opvanglocatie kunnen we vrijwilligers heel goed gebruiken. Bijvoorbeeld om activiteiten te organiseren voor de kinderen en dagbesteding. Op dit moment is nog niet precies bekend hoe we dit willen organiseren. Wilt u zich toch al aanmelden? Stuur dan een mail naar: crisisnoodopvangobl@gemeentehw.nl en houdt de website in de gaten.

Om u zo goed mogelijk op de hoogte te houden, zullen wij regelmatig een digitale nieuwsbrief uitbrengen. Zodra er nieuwe ontwikkelingen te melden zijn, delen we die met u via de digitale nieuwsbrief.

Wilt u zich aanmelden voor deze digitale nieuwsbrief? Meld u dan aan via onderstaande button.

Privacy

Bent u benieuwd hoe wij met uw gegevens omgaan? Lees dan onze privacyverklaring (link opent in nieuw venster).