Pagina opties

Groter
A A
RSS

Wethouder Van Leenen viert Boomfeestdag in 's-Gravendeel met kinderen De Schelf en De Bouwsteen (14-03-2019)

Woensdag 13 maart is voor de 63e keer de jaarlijkse Nationale Boomfeestdag gevierd. Ook gemeente Hoeksche Waard deed mee met de Boomfeestdag en wel in 's-Gravendeel. Wethouder Piet van Leenen, dorpswethouder van 's-Gravendeel, plantte samen met de kinderen van groep 8 van obs De Schelf en 2 groepen 7 van cbs De Bouwsteen 3 bomen op De Heul. De organisatie was in handen van aannemingsbedrijf KUIPERS Infra, verantwoordelijk voor de herinrichting van het centrum van 's-Gravendeel.

Het slechte weer mocht de pret niet drukken

De wethouder verwelkomde de kinderen onder zware weersomstandigheden. Ondanks de hevige wind en regen gingen de kinderen en de wethouder enthousiast aan de slag in het vernieuwde centrum van het dorp. Met behulp van grote en kleine scheppen stonden de 3 bomen snel stevig in de grond. Om een beetje in de luwte te kunnen staan, had KUIPERS voor de kinderen en hun meesters en juffen een grote vrachtwagen geregeld waarop ze tussendoor konden schuilen. Na afloop kreeg iedereen nog een tasje met daarin onder andere informatie over Nationale Boomfeestdag en wat lekkers. Daarnaast mochten de kinderen de kleine schepjes mee naar huis nemen.   

Bomen als waardevolle en relatief goedkope klimaatmaatregel

Door het hele land werden zo’n 200.000 bomen geplant door minimaal 100.000 kinderen uit ruim 290 gemeenten. Dit jaar werd tegelijkertijd in Den Haag ook de doorberekening van het Klimaatakkoord gepresenteerd. Een unieke combinatie, want hiermee wordt het belang erkent van bomen als waardevolle en relatief goedkope klimaatmaatregel. Maar ook van het belang van het betrekken van kinderen bij de klimaatdiscussie.

Het planten van bomen is een van de vele belangrijke maatregelen om de klimaatverandering zo goed mogelijk op te vangen. De bomen nemen CO2 op en zetten dit om in zuurstof. Verder zorgen ze voor verkoeling en dat is weer belangrijk tegen het opwarmen van de aarde. Ook gemeente Hoeksche Waard wil zich actief inzetten om de effecten van klimaatverandering zo goed mogelijk op te vangen. Het planten van deze bomen draagt daaraan bij.