A A

Vrienden krijgen herinneringsgeschenk en getuigschrift na heldendaad (05-06-2019)

Donderdag 6 juni reikte burgemeester Govert Veldhuijzen namens Stichting Carnegie Heldenfonds loffelijke getuigschriften en een herinneringsgeschenk uit aan de 4 vrienden Lars van der Heiden(19), Maikel den Tuinder (20), Thomas Verbaas (19) en Milan Krab (18). Vorig jaar tijdens hun vakantie op Kos raakte hun vriend Thomas Edelman (20) zeer ernstig gewond door een scooterongeluk. Dankzij het snelle en heldhaftige handelen van zijn vrienden kon Thomas op tijd de juiste medische zorg ontvangen en overleefde hij het ongeluk.

Toen Thomas op zijn scooter wilde wegrijden, bleef het gas hangen. Hij schampte vervolgens een auto, schoot de weg over, ging tussen 2 plantenbakken door, raakte een andere scooter en viel door een ruit. Daarbij sneed een stuk glas finaal de slagader en zenuw in zijn oksel door. Thomas verloor direct veel bloed. Zijn vrienden handelden zonder aarzelen: zij bonden met een t-shirt zijn arm af en probeerden het bloeden zo veel mogelijk te stoppen. Ook probeerden zij auto's te laten stoppen om Thomas direct naar het ziekenhuis te vervoeren. Uiteindelijk bracht een Nederlandse toerist met een huurauto Thomas met degene die de wond afbond naar het ziekenhuis. Daar werd hij eerst gestabiliseerd om vervolgens naar het ziekenhuis in Athene overgevlogen te worden. Hier onderging hij een bijna 9 uur durende operatie.

Thomas en zijn familie zijn de vrienden enorm dankbaar

Daarom hebben zij de heldendaad gemeld bij Stichting Carnegie Heldenfonds. De stichting heeft hun heldhaftig optreden erkend en Lars, Thomas, Maikel en Milan een herinneringsgeschenk en loffelijk getuigschrift toegekend. Vandaag werden de vrienden op het gemeentehuis in Maasdam toegesproken door de burgemeester en kregen zij het getuigschrift en herinneringsgeschenk overhandigd. Ook de vader van Thomas, Jeroen Edelman, sprak de vrienden toe tijdens de mooie bijeenkomst.

Iedereen kan een redder aanmelden bij het fonds

Wie vindt dat iemand een redding met gevaar voor eigen leven heeft verricht óf met gevaar voor eigen lijf en goed voor een ander in de bres is gesprongen, kan diegene voordragen. Voor jeugdigen geldt niet dat ze zelf (levens)gevaar moeten hebben gelopen. Zij kunnen in dat geval beloond worden met een herinneringsgeschenk. Aan het kunnen doen van een voordracht is geen tijdslimiet verbonden. Iedereen kan een redder aanmelden bij het fonds; van een burgemeester of een politiefunctionaris tot een familielid of vriend.