Veiliger fietsen tot je 100ste (29-03-2019)

Oudere Nederlanders blijven steeds langer fietsen en geef ze eens ongelijk. Actief en gezond mobiel blijven is belangrijk. Toch is fietsen niet zonder risico’s. Het aantal fietsongelukken met oudere fietsers neemt toe, zowel bij gewone fietsen als met e-bikes.

‘Doortrappen’ is een programma vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en wordt in Puttershoek en Maasdam door de gemeenschap opgepakt voor de fietsende oudere doelgroep. In samenwerking met het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland, de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Hoeksche Waard, Veilig Verkeer Nederland, gemeente Hoeksche Waard en Welzijn Hoeksche Waard wordt ‘Doortrappen’ in Puttershoek en Maasdam georganiseerd. Ook zijn lokale samenwerkingspartners aangesloten zoals de Hoekse Renners. Zij gaan de deelnemers leren hoe ze veilig in een groep kunnen fietsen.

Wat houdt ‘Doortrappen’ nog meer in? Het programma is ontwikkeld voor de oudere fietser. De verkeersregels komen nog een keer voorbij, er zijn handige tips en trucs over veilig op en af stappen en er worden verkeerssituaties geoefend in theorie en praktijk. Dit is slechts een greep uit het aantal onderwerpen dat voorbij komt tijdens de ‘Doortrapdagen’. Na de lunch stapt iedereen op de fiets om alle opgedane kennis meteen in de praktijk te brengen. Zo blijf je zekerder op de fiets!

‘Doortrappen’ is verspreid over meerdere dagen, namelijk op dinsdag 7 mei, 4 juni, 2 juli, 6 augustus en 3 september van 09:30 tot 15:00. De opbouw van de dagen is hetzelfde: in de ochtend krijgen de deelnemers handvatten om veilig te fietsen en na de lunch volgt een mooie fietsroute. Het is niet nodig iedere dag deel te nemen, maar dit mag uiteraard wel!

Per ‘Doortrapdag’ kunnen maximaal 30 mensen meedoen. De locatie is The Point in Puttershoek en de kosten zijn 5 euro per persoon per keer, inclusief koffie/thee en lunch. Aanmelden kan bij doortrappen@gmail.com  of bij Thamar van der Poel via 06-19947044.