Veilig zwemmen in natuurwater (19-07-2019)

Het is zover: de zomervakantie is begonnen! En dat betekent hopelijk mooi weer en veel plezier in en rond het vele natuurwater dat de Hoeksche Waard rijk is.

Op ons eiland vind je de volgende officiële zwemwaterlocaties

• het strandje aan het Spui - Goudswaard
  • de Hitsertse Kade - Zuid-Beijerland
  • de strandjes aan de west- en oostkant van de Haringvlietbrug - Numansdorp
  • de strandjes aan de Binnenmaas - Mijnsheerenland en Westmaas

Op deze locaties wordt regelmatig de waterkwaliteit gecontroleerd en wordt de zogenaamde fysieke veiligheid in de gaten gehouden. Wil je bij een van de bovenstaande locaties gaan zwemmen? Kijk dan eerst even op www.zwemwater.nl voor actuele informatie.

De zwembaai bij de Oude Tol (Oud-Beijerland) is geen officiële zwemwaterlocatie

Deze populaire bestemming is niet alleen in trek bij zwemmers en andere recreanten. Ook is er vlak buiten het zwemgedeelte veel vaarverkeer van jetski’s, waterscooters en andere pleziervaartuigen. En dan hebben we het nog niet eens over de grote binnenvaartschepen die er langs varen. Kortom: ga je hier zwemmen, houd je dan aan de voorschriften en blijf binnen de ballenlijn. Behalve dat je namelijk kans loopt op een flinke boete (€140,-), is het ook nog eens gevaarlijk.

Zwemmen bij de Oude Tol kent de volgende risico’s

• Er staat een sterke stroming buiten de ballenlijn
    Het Spui is een getijderivier. Dat betekent dat je kunt merken wanneer het eb en vloed is. Vooral bij eb is de stroming buiten de ballenlijn sterker dan wat een gemiddelde zwemmer aan kan. Je kunt gemakkelijk worden meegesleurd. De stroming is op dat moment te sterk om er tegenin te zwemmen.

• Op de rivier varen grote binnenvaartschepen
    Grote schepen hebben een zuigende werking en veroorzaken een sterke stroming en draaikolken. Ga je buiten de ballenlijn zwemmen, dan kun je door zuiging richting de vaargeul getrokken worden.

• De waterbodem bij de oevers buiten de zwembaai is soms verraderlijk steil
    Omdat het water steeds in beweging is, verandert ook de structuur van de bodem. Zo ontstaan soms diepe kuilen voor de oever. Door het vaak troebele water zijn deze kuilen slecht te zien. Stap je in zo’n kuil dan kun je je evenwicht verliezen en door de stroom worden meegesleurd.

• Buiten de ballenlijn varen jetski's, waterscooters en andere pleziervaartuigen
    Je loopt dus een groot risico om overvaren te worden. Vanaf een pleziervaartuig is het namelijk - zeker als deze met enige snelheid vaart - slecht te zien of er iemand zwemt.

De gemeente wil graag dat de Oude Tol officieel als veilig wordt aangemerkt

De zwembaai komt dan op de zwemwaterkaart van provincie Zuid-Holland te staan. Dit kan alleen als zwemmers zich houden aan de regels. Het zwemmen binnen de ballenlijn is een van deze regels. Ook moet de afstand van de oever tot de vaargeul officieel minimaal 50 meter zijn. Dat is nu niet het geval. Om toch aan die 50 meter te komen, hebben wij de volgende afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat:

• De gemeente graaft de zwembaai landinwaarts 5 meter verder uit. Dit betekent dat ook de ballenlijn 5 meter verder naar binnen wordt verlegd. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd in de maand oktober.
  • Rijkswaterstaat verlegt de vaargeul 5 meter naar het noorden.

Houd je aan de voorschriften en kijk uit

Als iedereen goed oppast en rekening met elkaar houdt, dan kan iedereen blijven genieten van het gebied en het water. Fijne zomer!