Pagina opties

Groter
RSS

Risico's van zwemmen bij de Oude Tol (29-06-2019)

In de zomermaanden wordt er veel  gezwommen in de zwembaai in het Spui bij de Oude Tol in Oud-Beijerland. In deze zwembaai ligt een ballenlijn. Binnen die ballenlijn mag gezwommen worden. Toch zijn er soms zwemmers die zich buiten de ballenlijn wagen. Behalve dat je kans loopt op een flinke boete (€140,-), is dat ook gevaarlijk.

Zwemmen bij de Oude Tol kent de volgende risico’s

 • Er staat een sterke stroming buiten de ballenlijn
  Het Spui is een getijderivier. Dat betekent dat je kunt merken wanneer het eb en vloed is. Vooral bij eb is de stroming buiten de ballenlijn sterker dan wat een gemiddelde zwemmer aan kan. Je kunt gemakkelijk worden meegesleurd. De stroming is op dat moment te sterk om er tegenin te zwemmen.
   
 • Op de rivier varen grote binnenvaartschepen
  Grote schepen hebben een zuigende werking en veroorzaken een sterke stroming en draaikolken. Ga je buiten de ballenlijn zwemmen, dan kun je door zuiging richting de vaargeul getrokken worden.
   
 • De waterbodem bij de oevers buiten de zwembaai is soms verraderlijk steil
  Omdat het water steeds in beweging is, verandert ook de structuur van de bodem. Zo ontstaan soms diepe kuilen voor de oever. Door het vaak troebele water zijn deze kuilen slecht te zien. Stap je in zo’n kuil dan kun je je evenwicht verliezen en door de stroom worden meegesleurd.
   
 • Buiten de ballenlijn varen jetski's, waterscooters en andere pleziervaartuigen
  Je loopt dus een groot risico om overvaren te worden. Vanaf een pleziervaartuig is het - zeker als deze met enige snelheid vaart - namelijk slecht te zien of er iemand zwemt.

De gemeente wil graag dat de zwemwaterlocatie officieel als veilig wordt aangemerkt

De zwembaai komt dan op de zwemwaterkaart van de provincie Zuid-Holland te staan. Dit kan alleen als zwemmers zich houden aan de regels. Het zwemmen binnen de ballenlijn is een van deze regels. Ook moet de afstand van de oever tot de vaargeul officieel minimaal 50 meter zijn. Dat is nu niet het geval. Wij hebben daarom de volgende afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat:

 • De gemeente graaft de zwembaai landinwaarts 5 meter verder uit. Dit betekent dat ook de ballenlijn 5 meter verder naar binnen wordt verlegd. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd in de maand oktober.
 • Rijkswaterstaat verlegt de vaargeul 5 meter naar het noorden.

Houd je aan de voorschriften en kijk uit

Dit jaar wordt gezien als een testperiode. Als iedereen goed oppast en rekening met elkaar houdt, dan kan iedereen blijven genieten van het gebied en het water.