Pagina opties

Groter
A A
RSS

Onderzoek naar lood in Zuid-Hollandse speeltuinen afgesloten (26-02-2019)

In opdracht van Provincie Zuid-Holland heeft Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid in heel Zuid-Holland de afgelopen maanden 116 speeltuinen onderzocht op lood in de bodem.

Uit onderzoek van RIVM blijkt dat lood schadelijker is voor kinderen dan voorheen gedacht. Het is schadelijk als je lood binnenkrijgt, bijvoorbeeld doordat kinderen vieze vingers in hun mond steken, dus niet als je er op loopt of zit.

Het onderzoek richtte zich dan ook alleen op speeltuintjes waar geen tegels liggen en contact met de grond mogelijk is. De resultaten van het laboratoriumonderzoek zijn over drie weken bekend. Door het gebruik van nieuw meetapparatuur is er binnen een minuut na het meten duidelijk als het loodgehalte te hoog is. Ook kon er, als het nodig was, direct ingegrepen worden. Dit is nergens in de Hoeksche Waard nodig geweest.

Bodemexperts van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid hebben maandagochtend 25 februari hun onderzoek in de Hoeksche Waard afgesloten. In Oud-Beijerland, Zuid-Beijerland, Nieuw-Beijerland en Goudswaard zijn bodemmonsters genomen, die in het laboratorium geanalyseerd worden.

Meer informatie over het onderzoek vindt u op: https://www.ozhz.nl/nieuws/bericht/detail/onderzoek-naar-lood-in-speeltuinen/.

Voor vragen over het onderzoek, kunt u contact opnemen met Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid via 078 - 770 85 85.