Activiteiten viering en herdenking 75 jaar vrijheid (16-01-2020)

Dit jaar vieren we dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd. Het lijkt zo vanzelfsprekend, leven in vrede en vrijheid. Maar dat is het beslist niet. In deze gemeenterubriek houden we u regelmatig op de hoogte van initiatieven en activiteiten rondom dit thema. Bent u geïnteresseerd wat er allemaal in de Hoeksche Waard wordt georganiseerd? Dan raden wij u aan om ook de website Beleef Hoeksche Waard en de Facebookpagina te volgen.

Filmvertoning ‘Ida’ op vrijdag 17 januari

Op vrijdagavond 17 januari vertoont Filmhuis De Open Hof in Oud-Beijerland de film ‘Ida’. Een prachtige zwart-wit film die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Holocaust en het Poolse antisemitisme. Iedereen is van harte welkom in De Open Hof, W. van Vlietstraat 2a in Oud-Beijerland. De zaal is open vanaf 19.30 uur en de film start om 20.00 uur. Toegangsprijs is slechts € 5,- inclusief een consumptie. In het kader van 75 jaar Vrijheid heeft De Open Hof Frank Krake uitgenodigd voor een lezing op woensdag 15 april over onder andere zijn boek ‘De laatste Getuige’.

Oproep historische foto’s en verhalen rondom vrijheid en bevrijding

Om herinneringen en verhalen over de bevrijding van de Hoeksche Waard niet verloren te laten gaan, vragen wij uw hulp. Vrijheid doorgeven doen we samen!  Bent u of zijn uw (groot)ouders in het bezit van beeldmateriaal van de Hoeksche Waard tijdens de oorlog en dan vooral van de bevrijding? Of bent u of kent u iemand met een bijzonder verhaal? Mail ons dan via communicatie@gemeentehw.nl en we nemen contact met u op. We willen de foto’s én verhalen gebruiken in een speciale krant, om een beeld te geven hoe de bevrijding van de Hoeksche Waard werd beleefd.

Holocaustmonument ‘Levenslicht’

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook  stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit gemeente Hoeksche Waard, is op 3 locaties in de Hoeksche Waard het tijdelijke Holocaustmonument ‘Levenslicht’ te zien:

• 23, 24 en 25 januari in Piershil bij het monument voor de burgerslachtoffers;
  • 26, 27 en 28 januari in Oud-Beijerland bij het Joods Monument ‘Am j’Israel Chai’;
  • Op 27 januari is er bij het monument in Oud-Beijerland om 19.00 uur een officiële herdenking met een toespraak van burgemeester Jan Pieter Lokker. Mevrouw Alie van den Berg vertelt over haar ervaringen in de oorlog en Amy van Schaick van OBS De Tandem leest een gedicht voor. Aansluitend is het mogelijk om na te praten met een kopje koffie bij Restuarant Heeren van Beijerland.;
  • 29, 30 en 31 januari in Strijen bij ingang van het museum Het Land van Strijen.

Het monument is iedere dag van 16.30 tot 20.00 uur te bekijken. Er zijn 2 mensen bij het Levenslicht aanwezig om erover te vertellen.