Terug naar het overzicht

Nieuwe noodverordening van kracht

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Vanaf 29 april 2020 geldt een nieuwe noodverordening in de regio Zuid-Holland Zuid. Deze noodverordening vervangt de versie van 3 april. Met de nieuwe regels wordt invulling gegeven aan de al eerder door het kabinet aangekondigde maatregelen. De noodverordening is nodig om te zorgen dat de maatregelen om het coronavirus te beperken ook gehandhaafd kunnen worden.

Wat is veranderd?

De belangrijkste veranderingen op een rij:

  • De markten in onze regio mogen weer open om boodschappen te doen. Hier geldt net als in de supermarkt: kom alleen, houd altijd 1,5 meter afstand en eten en/of drinken consumeren is niet toegestaan. Lukt het een markt niet om de 1,5 meter afstand aan te houden, omdat het terrein te klein is? Dan mogen er minder kramen staan. Kramen met levensmiddelen hebben hierbij voorrang.
  • Kinderen t/m 12 jaar mogen buiten weer georganiseerd sporten en bewegen onder begeleiding van een professional of sportvereniging.
  • Kinderen van 13 t/m 18 jaar mogen buiten weer georganiseerd sporten en bewegen onder begeleiding van een professional of sportvereniging, indien zij 1,5 meter afstand van elkaar houden.
  • Sportparken Halmaheiraplein en Schenkeldijk in Dordrecht zijn weer open om georganiseerd sporten voor kinderen mogelijk te maken. Ook is de Oude Tol in Oud-Beijerland weer open. De andere afgesloten gebieden (strandjes bij Numansdorp, het skatepark in Dordrecht en het Cruijff Court) blijven afgesloten tot 20 mei.
  • Evenementen zijn afgelast tot 1 september.
  • Basisscholen, speciaal onderwijs en kinderopvang gaan vanaf 11 mei weer open.

Wat is niet veranderd?

De belangrijkste maatregelen die ongewijzigd blijven zijn:

  • Blijf zoveel mogelijk thuis. Voel je je niet lekker? Moet je hoesten, niesen of heb je koorts? Blijf dan altijd thuis.
  • Houd 1,5 meter afstand.
  • Gedeelde sanitaire voorzieningen op recreatie- en vakantieparken blijven gesloten. Wil je verblijven in een vakantiehuis of boot en heb je eigen sanitair? Dan is dat wel toegestaan.
  • Het uitoefenen van contactberoepen blijft tot 20 mei niet toegestaan.

Lees hier de hele noodverordening.

Handhaving maatregelen

De politie en de mensen van handhaving werken samen aan het handhaven van de maatregelen. Zowel de politie als handhaving kan organisatoren, ondernemers en inwoners aanspreken op het niet naleven van de noodverordening. Handelen in strijd met de noodverordening is een overtreding waar een last onder dwangsom of een boete voor kan worden opgelegd.

Meer informatie

Uitgebreide informatie vind je op onze website. Ook op de speciale nieuwspagina op de website van de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid staan actuele informatie en veel gestelde vragen. Daarnaast is informatie beschikbaar op de website van het RIVM en de website van de Rijksoverheid of bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351.