Terug naar het overzicht

Nieuwe erfgoedlijn regio Hoeksche Waard: het Historisch Haringvliet

Dit nieuwsbericht is verlopen.

‘Historisch Haringvliet’ is de nieuwe naam van de verbrede erfgoedlijn van de provincie Zuid-Holland. Deze erfgoedlijn bestaat uit het gebied van de noordrand van Goeree-Overflakkee, Bernisse en de zuidrand van Voorne-Putten. Omdat de zuidrand van de Hoeksche Waard – inclusief Tiengemeten – er nu bij is gekomen, heeft de erfgoedlijn een nieuwe naam gekregen: Historisch Haringvliet.

Veel monumenten en molens in de Hoeksche Waard kunt u al van verre zien. Ook landgoederen, bunkers, archeologische vondsten en historische vaarwegen zijn restanten van onze geschiedenis die nog steeds zichtbaar zijn in ons landschap. Ze maken de omgeving van de Hoeksche Waard herkenbaar.

Een erfgoedlijn is een geografische lijn

Deze lijn verbindt verschillende monumentale landmarks met een gemeenschappelijk historisch verhaal – zoals erfgoed, landschap of water. Het vertelt het verhaal van ‘het leven tussen en met het water, als vriend en vijand’ en over de verbondenheid die wordt ervaren in een gebied.

Erfgoed is van grote waarde voor bewoners, recreanten, bedrijfsleven en toeristen. Dankzij het werk van de provincie, gemeente en andere instellingen kunnen inwoners het erfgoed in Zuid-Holland bezoeken, ervan genieten en leren over onze geschiedenis. Zo blijft ons erfgoed voor de toekomst goed bewaard.

Erfgoedtafels

Door middel van ‘erfgoedtafels’ werken verschillende partijen zoals musea, erfgoedinstellingen, gemeenten, ondernemers en vrijwilligers samen om de verschillende thema’s rondom erfgoed beleefbaar te maken. Tijdens deze bijeenkomsten kun je ideeën pitchen, projectvoorstellen indienen en je netwerk uitbreiden. Ook kun je van de provincie – naast feedback op je projectidee – ook cofinanciering krijgen.

Meer informatie over de Erfgoedlijn Historisch Haringvliet kunt u vinden op de website van de provincie Zuid-Holland.

Meer informatie over de Erfgoedtafels vindt u op de website van Erfgoedhuis Zuid-Holland.