Pagina opties

Groter
A A
RSS

Officiële opening musea op Tiengemeten! - Tiengemeten

Dit item is verlopen op 30-04-2019.

Vanaf zaterdag 30 maart 12.00 uur zijn het Rien Poortvlietmuseum en het Landbouwmuseum op Tiengemeten weer open voor publiek.

Rien Poortvlietmuseum

Het Rien Poortvlietmuseum viert dit jaar zijn 10-jarig jubileum op het eiland met de expositie ‘Het Jaar Rond!’.  

Rien Poortvliet (1932 - 1995) wordt ook wel de man van de boeken genoemd: De prachtige uitgaven waarin de natuur, paarden, honden, het boerenleven of de kabouters uitgebreid belicht worden. Maar ook zijn jaarlijkse dierenkalender is een begrip geworden. In het kader van het 10-jarig bestaan van het museum worden dit seizoen de originele olieverfschilderijen en aquarellen geëxposeerd, die Poortvliet maakte voor de jaarlijkse kalenders. In de expositie krijgen vrijwel alle wilde dieren die in Nederland voorkomen, een prominente plaats. Ook de weerspreuken, voor elke maand één, uit de ‘Kabouterspreekwoorden’, evenals de aquarellen voor de kabouterverjaardagkalenders krijgen dit jaar een mooie plek in het museum.

Op Tweede Paasdag en in het jubileumweekend van 6 en 7 juli zijn er speciale activiteiten voor de kinderen.

Meer informatie vind je op www.rienpoortvlietmuseum.nl of neem contact op met Adrie Konijnendijk via telefoonnummer 06 – 22 14 44 66 of via e-mail info@rienpoortvlietmuseum.nl.

Landbouwmuseum

Het Landbouwmuseum op Tiengemeten staat dit jaar vooral in het teken van De Suikerbietenteelt vroeger.
Suikerbieten hebben altijd een belangrijke plaats ingenomen bij de akkerbouw. Het grootste deel werd op de kleigronden geteeld, dus ook in de Hoeksche Waard en op Tiengemeten. Zaaien, verplegen en vooral oogsten gaf bij deze teelt veel en zwaar handwerk. Voor zaaien, schoffelen en transport werd tot circa 1950 veelal met paarden gewerkt. De oogst was jarenlang alleen handwerk (circa 150 jaar).  Na 1960 werden verschillende typen bietenrooiers ontworpen. In enkele jaren was het handwerk overgenomen door machines. De vrijwilligers van het museum kunnen u uitgebreide informatie geven over de wijze van telen van de suikerbieten, de feiten als opbrengsten, maar ook over CO2 opname en moderne wijze van gebruik van het product dat minder schadelijk is voor het milieu.

Meer informatie vindt u op www.landbouwmuseumtiengemeten.nl of neem contact op met Johan Dam via telefoonnummer 06 – 20 15 66 58 of via e-mail info@landbouwmuseum.nl.

Openingstijden en toegangsprijs

Beide musea zijn, met uitzondering van maandag, alle dagen geopend van 10.30 – 16.30 uur. U koopt bij het Info-punt van Natuurmonumenten op de vaste wal bij Nieuwendijk een combi-museumdagkaart waarmee u beide musea kunt bezoeken: volwassenen €12,50 en kinderen €6 (incl. kosten pont). De pont vaart elke heel uur richting Tiengemeten.  

Als u bij de officiële opening aanwezig wilt zijn, geef u dan op voor 25 maart via e-mail info@landbouwmuseumtiengemeten.nl of info@rienpoortvlietmuseum.nl.    

Locatie: Tiengemeten
Startdatum van het evenement 30-03-2019
Starttijd: 10:30