Terug naar het overzicht

Echtpaar Van der Woude-Houweling 60 jaar getrouwd

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Maandag 9 augustus was het feest voor het echtpaar Jaap van der Woude en Adrie van der Woude-Houweling uit Numansdorp. Het was precies 60 jaar geleden dat zij in het huwelijksbootje stapten. Wethouder Harry van Waveren belde hen op om hen namens het gemeentebestuur te feliciteren met dit mooie jubileum. Ook werd er een fleurige bos bloemen bezorgd.

De 85-jarige Jaap is geboren in Donkerbroek in Friesland en zijn vrouw Adrie werd geboren aan de Rotte in Rotterdam. Na zijn studie verhuisde Jaap naar Rotterdam, want daar was meer werk dan in Friesland. Via de catechisatie van de gereformeerde kerk Hillegersberg-Terbregge leerden zij elkaar kennen. Er was woningnood. Na hun trouwen op 9 augustus 1961 in het Raadhuis Hillegersberg, gingen zij inwonen, bij een mevrouw aan de Bergweg in Rotterdam.

In 1963 werd hun dochter Petra geboren nadat zij eerder dat jaar naar Bergschenhoek waren verhuist. Jaap beheerde een bijkantoor van de Rabobank aan huis. In 1966 kregen zij een zoon, Martin. Adrie had thuis geen kans gehad op een schoolopleiding. Als oudste dochter van een groot gezin, moest zij veel helpen in de huishouding, en zij bleek erg handig in het maken van kleding. Zij maakte bijna alle kleding voor haar kinderen zelf, en zag al zonder patroon wat iets moest worden. Broeken, jurken, en ook een trouwjurk, het was allemaal geen probleem. Borduurwerk en veel later ook prachtige ansichtkaarten waren onderdeel van haar hobby later, die ze vaak met vriendinnen uit de buurt maakten.

In 1976 kreeg Jaap de kans om directeur te worden op een filiaal van de Rabobank in Klaaswaal. En dus verhuisde het gezin naar Klaaswaal, waar zij woonden aan de Molendijk, naast de bank. Toen mijn Jaap met pensioen ging in 1995, verhuisden zij, inmiddels weer met z’n tweeën, naar Numansdorp, waar het echtpaar nog steeds woont. Na zijn pensioen heeft Jaap zich nog ingezet voor het Rode Kruis en seniorenorganisatie PCOB. Adrie heeft daarnaast veel als vrijwilliger betekent in de Buitensluis.

Afgelopen jaar heeft Jaap een herseninfarct gehad. De kruiswoordpuzzels, wat heel lang een grote hobby van hem was, blijven liggen. Maar zij zijn nog samen en genieten nog van het zitten in hun mooie tuin, en wandelen graag.

Op de vraag wat het geheim is van een lang huwelijk Adrie direct en zonder aarzelen: “Doorgaan!”. Haar man knikt instemmend. Dit kenmerkt het echtpaar. Je hebt ergens voor gekozen en je geeft niet op.